Hvorfor må jeg ikke spise frugt på dukan kuren og andre low carb kure?


Har du undret dig over hvorfor du ikke må spise frugt, når du er på dukan kuren eller andre low carb kure? Et æble om dagen holder lægen fra døren, så det burde jo være så sundt. Men skulle ordsproget måske være en håndfuld broccoli om dagen holder lægen fra døren?

Sukkerindhold i frugt og grøntsager

Indholdet af sukker i frugt er højt og sukker er jo kulhydrater, så når man er på low carb kur er det nummer 1 på listen over det man ikke må spise. Man skal jo holde mængden af alle kulhydrater på et minimum, deraf kommer betegnelsen for disse kure jo; Low Carb.

Mange sætter frugt og grønsager i samme bås, når det drejer sig om at spise sundt eller tabe sig. Men der er faktisk en stor forskel på frugt og grøntsager og man bør ikke spise samme mængde af begge, også selvom man ikke er på kur. De officielle kostråd fra fødevarestyrelsen siger Spis frugt og mange grøntsager, læg mærke til at mange står foran grøntsager men ikke foran frugt.

Grunden til at man ikke skal spise så meget frugt, er netop indholdet af sukker. Vælger man tørret frugt indeholder det endnu mere sukker, så selvom at man har skiftet matadormix ud med tørret frugt, er det altså ikke noget man bare kan spise løs af. Frugtjuice eller frugt smoothies kan også indeholder store mængder sukker, så du er måske ikke så sund som du går og tror, fordi du har skiftet cola ud med frugt smoothie. Lav hellere en grøntsags smoothie og nogle tomatchips. :)

Sukker og kulhydrater i frugt og grønt

Hvor mange kulhydrater indeholder frugt og grøntsager så? Herunder kan du se nogle eksempler.

Mango: 100 gram mango indeholder 15 gram kulhydrater, hvoraf 14 gram er sukker og der er 59 kcal i.

Æble: 100 gram æble indeholder 14 gram kulhydrater, hvoraf 10 gram er sukker og der er 52 kcal i.

Banan:100 gram banan indeholder 23 gram kulhydrater, hvoraf 12 gram er sukker og der er 88 kcal i.

Broccoli:100 gram broccoli indeholder 7 gram kulhydrater, hvoraf 1,7 gram er sukker og der er 33 kcal i.

Tomat: 100 gram tomat indeholder 4 gram kulhydrater, hvoraf 2,6 gram er sukker og der er 17 kcal i.

Blomkål: 100 gram blomkål indholder 5 gram kulhydrater, hvoraf 1,9 gram er sukker og der er 24 kcal i.

Der er altså næsten 6 gange så meget sukker i et æble end i broccoli og 7 gange så meget i en banan.

Men tørret frugt har som nævnt et meget større indhold af sukker.

Tørrede dadler: 320 kcal i 100 gram tørrede dadler og 75 gram kulhydrater hvoraf 63 gram er sukker.

Mange tænker på tørret frugt som sund slik, men det er altså ikke helt tilfældet. Det er selvfølgelig at foretrække fremfor almindelig slik, da man også får nogle nyttige stoffer med fra frugt, men det er bestemt noget man skal tænke over ikke at spise for meget af.

Bør man ikke spise frugt overhovedet hvis man skal tabe sig?

Nogle slankekure tillader en lille mængde frugt og andre tillader ikke frugt. Dukan kuren tillader stort set ikke frugt før fase 3, da det er en af de strengeste kure mht. at spise kulhydrater. LCHF kuren tillader en lille smule frugt.

Så sørg for at holde mængden af frugt, specielt tørret frugt, på et minimum hvis du vil tabe dig. Skal du ikke tabe dig, men bare vedligeholde vægten, skal du stadig være opmærksom på, at frugt er noget man spiser engang imellem og i meget mindre mængde end grøntsager.

 

Cookies hjælper os til at give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores ydelse, accepterer du vores cookies.