At komme igennem julen uden at tage på, kan være lidt en udfordring. Julefrokost, juleaften og nytårsaften frister med lækker (og fed) mad, kager, slik og alkohol i rigelige mængder.
En almindelig julefrokost, hvor man spiser og drikker lidt af det hele og lidt for meget af nogle ting, indeholder faktisk helt op til dobbelt så mange kalorier, som man har brug for i løbet af en hel dag.
Vil du tabe dig, er december en god måned at starte i. Mange vælger at starte slankekuren i januar, fordi så har man lige taget december med og har slået sig løs uden at sætte begrænsning på indtaget af mad og drikke. For når man nu alligevel skal tabe sig i januar, så kan man lige så godt nyde det i december.
Problemet er at man så starter med nogle ekstra kilo i januar og mange formår ikke at gennemføre en slankekur, hvilket betyder at man så har endnu flere kilo at kæmpe med. Starter man i stedet i december, så har man et forspring.
Vil man ikke starte med slankekur i december, så er det i det mindste en god ide ikke at tage på.
Når man er hjemme hos sig selv, kan man i nogen grad styre det, ved ikke at have juleslik, kager og andre godter stående fremme eller helt undgå at købe dem. Et alternativ er at lave sine egne julegodter, hvor der er rig mulighed for at lave kage eller dessert der ikke feder.
Udenfor hjemmet bliver det straks sværere, hvor man løber ind i æbleskiver her, kager der og en juleøl og lidt gløgg bliver man også tilbudt. Det sværeste og mest radikale er selvfølgelig helt at undgå situationer, hvor der bliver serveret julemad, slik osv. men for de fleste er det stort set umuligt.
Ønsker man at deltage i festlighederne, er det næstbedste valg, at vælge at spise det der sætter sig mindst og spise i begrænset mængde.
Der hvor det er sværest at undgå den fede mad og julegodter, er til arrangementer hvor man er sammen med mange andre mennesker, som julefrokost og juleaften. Så her kommer nogle råd til, hvordan man kommer bedst igennem julen, uden at vægten lider for meget.
De fleste har nok prøvet, at man man føler sig overmæt og oppustet efter en julefrokost. Man har svært ved at stoppe, når man først kommer i gang med den lækre mad. Forsøg at gøre det modsatte. Spis langsomt, smag på maden, vær opmærksom på hvad du spiser og tyg maden ordentligt. Maden mætter mere, hvis du giver maven tid til at opdage at du er mæt.
Når det er tid til julefrokost, er det vigtigt at man har en slagplan inden man tager afsted. Læg den plan ud fra informationen i resten af artiklen.
Der skal sættes nogle regler i forhold til hvad man skal spise og drikke. Jeg spiser af disse retter, jeg prøver en lille smule af dette og drikker mest af dette og kun en smule af dette. Er der nogen der tilbyder mig noget af dette, så siger jeg nej.
Det er nemt at lade sig rive med af stemningen og når man først har smidt hæmningerne, glemmer man hurtigt hvad man besluttede hjemmefra. Så Hold dig til reglerne!
Planen kunne være:
Jeg spiser rejer, marinerede sild, laks og æg til at starte med og kun med en smule rugbrød. Jeg spiser ingen franskbrød. Dressing, mayonnaise og karrysalat bruges kun i en meget begrænset mængde. Diverse salater med mayonnaise og lignende, som for eksempel skaldyrssalat eller kartoffelsalat, spiser jeg ikke.
Derefter spiser jeg noget skinke og flæskesteg hvor jeg skærer fedtet fra. Eller hvis der er mørbrad eller roastbeef, spiser jeg det. Jeg spiser højst to frikadeller. Er der and, kylling eller andet fjerkræ, så spiser jeg det uden skind. Dertil spiser jeg et par kartofler og en enkelt skefuld sovs. Ingen brunede kartofler og ingen leverpostej.
Kun en spiseskefuld risalamande uden kirsebærsovs til dessert.
Jeg spiser ingen chips, slik eller kage.
Jeg drikker vand og rødvin til maden. Højst 2 glas rødvin. Jeg må få 1 snaps.
Resten af aftenen drikker jeg vand eller light sodavand. Hvis jeg vil have alkohol, drikker jeg vodka og cola light.
Man kan sagtens gøre den strengere, men det afhænger af, hvad man selv mener man kan overholde.
På listen har vi de retter man typisk finder til julefrokost og juleaften. Spis mest af det øverst på listen og mindst eller ingenting af det nederst på listen.
Laks. Røget, gravad m.m.
Rejer og andre skaldyr
Flæskesteg uden fedtkant og svær
Skinke uden fedtkant
Kylling uden skind
Mørbrad af både svine- og oksekød
Oksekød. Forskellige typer uden for stort fedtindhold. Hvis der er synlig fedt, skæres det fra.
Æg
Rødkål. Der er tilsat sukker, men i julefrokost sammenhæng er det en forholdsvis let ret :)
Vand
Light sodavand
Kartofler
Rugbrød
And uden skind
Sild. Helst marinerede sild og ikke karrysild. Kalorieindholdet svinger meget fra mærke til mærke.
Fiskefilet. Afhænger af hvor meget panering der er på, om den er friturestegt eller pandestegt. Jo mere panering, jo mere fedt suger den. Hold gerne igen med fiskefilet.
Frikadeller. Der er stor forskel på fedtindholdet i kødet der bruges til firkadeller og det kan være svært at vide hvor meget, dem der servers, indeholder. Derfor vær forsigtig med antallet af frikadeller.
Leverpostej. Der er stor forskel på fedtindholdet i leverpostej, så den er nederst på denne liste i spis mindre af, da den også kan høre til i Spis ikke.
Risalamande
Æbleskiver
Salater med mayonnaise som kartoffelsalat, skaldyrssalat m.m.
Brunede kartofler
Bacon
Sylte
Biksemad
Æbleskiver
Ost
Hvidt brød for eksempel franskbrød
Smør
Mayonnaise
Remulade
Karrysalat
Diverse sovse
Chips
Slik
Kage
Alkohol
Hold så vidt muligt tilbage med alkohol. Man får hurtigt kalorier ind denne vej. Hvis man vil have den største effekt i forhold til indtag af kalorier, så skal man drikke stærk alkohol som vodka blandet med cola light. Undgå alkopops og cider, som har en masse tilsat sukker, som for eksempel Bacardi Breezer eller Somersby cider.
Tag en proteindag dagen efter julefrokost og få dyrket lidt motion. Det er fint bare at tage en god lang gåtur. Drik godt med vand og spis masser af proteiner og hold dig helt væk fra kulhydrater.