Svend Dellepude fortæller om sit vægttab


Fortæl lidt om dig selv!
Jeg er 37 år gammel og bor i en mellemstor østjysk by. Mit brugernavn her på hjemmesiden er Svend Dellepude (efter Monrad & Rislunds karakter af samme navn – se her), men i virkeligheden hedder jeg hverken Svend eller Dellepude! Af forskellige private grunde ønsker jeg dog ikke at stå frem med ucensorerede billeder og mit rigtige navn i fuld offentlighed, men jeg har stor respekt, for dem der gør.

Jeg er lykkeligt gift og har to drenge på 8 og 10 år. Som alle andre mænd (uanset om de vil indrømme det eller ej!) er jeg under tøflen derhjemme, og derfor omtales min kære hustru som ”direktøren” i mine forumindlæg! Min dagbog kan læses her.

Hvordan eller hvorfor tog du på?
Som barn var jeg buttet og blev drillet meget med det i skolen. Derhjemme blev der serveret solid gammeldags dansk mad, med brun sovs og kartofler i rigelige mængder, og der var dessert (typisk frugtgrød) efter aftensmaden hver dag, så jeg er ikke tvivl om, hvor min overvægt kom fra. I mange år gik jeg heller ikke til sport, bortset fra et kort, mislykket forsøg på at starte dét, jeg er sikker på kunne have været blevet en glorværdig fodboldkarriere!
I min fars gren af familien er der en tydelig tendens til overvægt, så udover dårlige mad- og motionsvaner fra barnsben har jeg formentlig heller ikke generne med mig.
Da jeg begyndte at skyde i vejret i løbet af teenageårene  og samtidig begyndte at dyrke sport, forsvandt overvægten. Jeg var blevet til en flot, slank ung mand, og det lykkedes mig på den konto at få kløerne i direktøren, mens vi begge læste på universitetet.
I midten af 20’erne, da jeg var færdig med mit studie og begyndte i et fuldtids kontorjob, gik det galt. Mit job er meget tidskrævende og går langt udover 37 timer, og jeg begyndte at nedprioritere at dyrke sport. Cyklen blev skiftet ud med en magelig bil. Studenterkosten med makrel i tomat på rugbrød blev skiftet ud med kantinemad fra en stor, overdådig buffet på arbejdet. Og pludselig fik vi børn og hus. I stedet for at dyrke sport tre gange om ugen, var det nu nærmere højst en gang hver anden uge.
Hurtigt begyndte kiloene at sætte sig på sidebenene og derefter steg vægten støt og roligt, og over nogle år blev jeg i alt 20-25 kg tungere end jeg var i studietiden.

Hvad fik dig til at beslutte, at du ville tabe dig?
Jeg har længe gerne villet tabe mig, og der var masser af gode grunde til at tage beslutningen: Jeg var ikke glad for at se på mig selv på fotos eller i spejlet. Jeg havde de seneste år døjet med fysiske skavanker, som jeg tilskriver min overvægt (halsbrand og overbelastning af mit ene knæ). Ifølge direktøren havde jeg desuden udviklet en voldsom snorken, som jeg (læs: hun!) gerne ville af med igen. Som overvægtig ved man jo også godt, at det er skidt for helbreddet på den lange bane at veje for meget (hjerte-/karsygdomme osv).  I min familie er der desuden diabetes 1, hvilket er arveligt, og som overvægtig er risikoen endnu større for at man selve udvikler sygdommen.

I sidste ende var der to afgørende faktorer, der gjorde, at jeg tog mig sammen og gik i gang med kuren: Den ene var, at mine børn var begyndt at drille mig med, at jeg var tyk! Og den anden var, at jeg simpelthen blev opmærksom på Dukan-kuren, hvilket åbnede en ny verden for mig.

Hvorfor valgte du netop Dukan Kuren?
Direktøren har tidligere truet mig med Nuppo-pulver, men den slags kure siger mig ikke noget. Men en kammerat var startet på Dukan-kuren og efter kort tid havde det givet et forbløffende godt resultat. Efter hans beskrivelse af Dukan-kuren som en rigtig ”herre-kur”, hvor man gerne skal spise så meget kød som muligt, og endda i ubegrænsede mængder, var jeg solgt. Desuden tiltalte det mig, at man ikke skal bruge tid og kræfter på at føre regnskab med kalorieindtag og veje sin mad osv. Det lød overkommeligt og skulle simpelthen bare prøves.

Har du været på andre kure før?
Nej, ikke nogen kure i faste rammer. Men jeg har flere gange over de seneste 10 år, hvor jeg er blevet overvægtig, forsøgt at tage mig sammen og  spise sundere og mindre portioner og komme i gang med at løbetræne. Men hver gang er det hurtigt og sikkert løbet ud i sandet. Jeg har en rygrad som en pakke røde pølser, når det angår mad, og de faste rammer i Dukan-kuren er for mig afgørende for succes . Det er alt eller intet, som Dr. Dukan også fint beskriver i sin bog, Dukan-Diæten.

Hvad var reaktionen fra dine omgivelser på, at du valgte at gå på Dukan Kuren?
Da jeg startede på kuren i slutningen af juli, fortalte jeg det til min familie og kolleger – både for at forklare mine nye, lidt mystiske madvaner, men også for at holde mig selv op på kuren. De syntes, det var fint, men var skeptiske overfor, om jeg kunne holde kuren. Efterhånden som kiloene er raslet af mig, har jeg fået mange positive og opmuntrende bemærkninger fra dem, men jeg møder fortsat en vis skepsis omkring kurens metoder (er det nu sundt at spise alt det kød?! Hvad med belastning af nyrerne?!), samt om jeg vil være i stand til at holde vægttabet bagefter.

Det sjoveste er de mandlige kolleger på arbejdet, som i starten drillede mig med at jeg var blevet sendt på slankekur af konen. De kan godt se, at kuren har haft stor virkning for mig, og nu er de begyndt at liste forbi mit kontor og spørge nysgerrigt ind til, hvor de kan læse mere om Dukan-kuren!

Hvilken fase er du i og hvor mange dage har du været på kuren i alt?
Jeg startede d. 23. juli 2012 med 6 dage i angrebsfasen, og siden da har jeg været i vekselfasen. Så det er godt og vel 3 måneder på Dukan-kost!

Hvor meget har du tabt dig?
19 kg. Mit mål er at komme under 85 kg, hvilket vil sige et samlet vægttab for mig på godt 20 kg. Det er et større vægttab end anbefalet af Dr. Dukan (beregnet via den officielle hjemmeside), men det er den vægt, jeg vil være tilfreds med. Se mere om mine overvejelser her. Det gik stærkt i starten, men selv om de sidste kilo har siddet godt fast, har jeg besluttet mig for at gå hele vejen.

Er der noget du snyder med eller ikke overholder?
I dagligdagen er jeg ret tro mod kuren og afviger den faktisk ikke. Hvis jeg først begynder at give slip på de faste rammer, vil jeg hurtigt komme ud på et skråplan igen. Desuden er jeg meget fokuseret på at nå mit ønskede mål så hurtigt som muligt, og det er jeg sikker på, at jeg kun vil gøre hvis jeg følger kuren til punkt og prikke.

Jeg har ved nogle enkelte lejligheder (ferie, fødselsdage, barnedåb, forretningsmiddage) valgt at ”snyde” og spise den menu, der blev serveret, med et glas vin til. Man skal sgu’ også leve! Men ved de lejligheder har jeg dog holdt lidt igen (kun max. 1-2 glas vin, har kun spist en enkelt kartoffel og kun lige smagt på saucen osv.). Det har ikke umiddelbart haft indflydelse på min vægt.

Hvad har været det sværeste ved kuren?
Jeg lider ikke afsavn på nogen måde sådan mad-mæssigt, men det store problem for mig er at få logistikken til at gå op. Dukan-kuren kræver meget tid (madplan, special-indkøb og madlavning), og det kan være svært at få til at passe ind i en i forvejen meget travl hverdag. Og det duer ikke for mig, når jeg kommer afsted på arbejde uden at have mad med til mellemmåltider og frokost, eller når hele familien først er hjemme ved aftenstid, uden at vi har tænkt på, hvad vi skal lave til aftensmad.

Løsningen for os er, at direktøren og jeg investerer noget tid i at lave en madplan for en uge ad gangen, og så følger vi den. Desuden hjælper det, at jeg nu efterhånden har fået mange erfaringer med de specielle Dukan-egnede madretter, man kan lave, samt hvor man kan købe de forskellige specielle ingredienser.

Endelig har det været svært ved kuren, at jeg under hele forløbet har døjet med forstoppelse (hvor det dog hjælper mig at spise HUSK).

Hvor meget motion har du dyrket og hvilken type motion?
Jeg har ikke dyrket motion hver dag som foreskrevet. I sommer spillede jeg golf 1-2 gange om ugen, og her i efteråret er jeg begyndt at spille squash igen (1-2 gange om ugen). Jeg har en kondicykel derhjemme, som står om samler støv, men selv om jeg har lidt dårlig samvittighed over ikke at få motioneret mere, er jeg også nødt til at være realistisk.

Hvad er dit bedste trick eller din redning, når du har været lækkersulten?
Et stort glas kakaomælk (Mathilde 0,4% uden tilsat sukker) og ISIS bolsjer (spejderbolsjer eller bolsjer med banan- og lakridssmag). ISIS mousse med chokosmag har også været fantastisk. Eller bare det at kunne få en light-sodavand.

Og ellers prøver jeg at være god ved mig selv ved ofte at lave burger, pizza, hotdogs osv. a la Dukan-style. Samt engang imellem at starte grillen op og stege en stor saftig oksesteg.

Har du på noget tidspunkt været ved at give op og (hvis ja) hvad fik til til at fortsætte?
De første dage i angrebsfasen var modbydelige. Jeg havde ikke fået det planlagt ordentligt og havde slet ikke mad nok med på arbejde. Og jeg havde den vildeste trang til kulhydrater. På et tidspunkt kørte jeg afsted på må og få og endte med at sidde i min bil på parkeringspladsen foran LIDL, hvor jeg spiste 3 pakker kyllingepålæg. På det tidspunkt overvejede jeg lige en ekstra gang, om det var det værd. Men resultaterne begyndte hurtigt at komme, når jeg vejede mig, og siden da har jeg ikke været i tvivl.

Hvad har vægttabet betydet for dig i hverdagen?
Jeg er blevet glad for min krop igen! Mit helbred er markant bedre.  Og jeg får mange positive kommentarer fra folk, som jeg ellers ikke har talt så meget med, men som henvender sig i supermarkedet eller på arbejdet og siger: ”Sig mig lige engang, har du ikke tabt dig helt vildt?!”. Og så kan jeg igen spille squash uden knæproblemer – og kan holde til længere dueller og komme hurtigere rundt på banen.

Har det haft nogen effekt på dit helbred?
Problemerne med halsbrand er forsvundet. Jeg snorker ikke mere. Og min overbelastningsskade i knæet, som jeg har døjet med de sidste 2-3 år, er helt væk. Desuden er jeg overbevist om, at vægttabet har en positiv effekt på mit helbred på langt sigt.

Fortæl om en sjov eller positiv episode i forbindelse med dit vægttab!
Jeg har tidligere i min dagbog berettet om, at jeg i starten af kuren var skuffet over, at folk kun bemærkede mit vægttab, når jeg selv gjorde dem opmærksom på det. Den første, der bemærkede noget af sig selv, var en tidligere kollega, som stoppede mig på gaden. Han trak mig til side og spurgte bekymret, om jeg havde fået AIDS! Jeg valgte at tage det som en kompliment :-)

En anden sjov episide var, da jeg for nylig var med som leder til et sportsstævne med min søn. Stævnet var for børn og unge op til 19 år. Hvor jeg før kuren nok så ældre ud end min alder (overvægt giver jo pondus!), har vægttabet tilsyneladende ført til, at jeg nu ser yngre ud... Iført afslappet træningstøj blev jeg i hvert fald af en af stævnearrangørerne (en sød pige, som var jævnaldrende med mig) forvekslet med en af deltagerne i ungdomsstævnet. Jeg solede mig i denne misforståelse i et stykke tid, og kørte den selvfølgelig helt ud!

Hvad er det første du spiste/vil spise når du kommer i fase 3?
Pasta! Jeg savner en god portion fuldkornspasta med kødsovs.

Kan du holde vægten nede i fremtiden?
Det SKAL jeg simpelthen! Det skylder jeg mig selv. Den store indsats med det fantastiske resultat må ikke bare være spildt. Jeg er sikker på, at jeg også er i trygge rammer i fase 3, men tanken om, at jeg på længere sigt risikerer at falde ind i det samme mønster igen med dårlige spisevaner, er skræmmende. Så jeg har tænkt mig også at følge fase 3 og 4 til punkt og prikke og forhåbentligt vil nogle af de øvrige ændrede madvaner hænge ved for altid.
Desuden føler jeg en tryghed i, at RP og P+G dagene her i fase 2 har givet mig et værktøj til at kunne justere vægten lidt ned igen, hvis jeg senere over en periode oplever en lille vægtstigning.


Svend Dellepudes meget underholdende dagbog

Svend Dellepude før og efter


Kommentarer

02/11/2012 kl. 08:20
Det er så sejt, "Svend". Spiser din kone og børn også Dukan-mad indimellem?
02/11/2012 kl. 08:37
Direktøren samt ældste- og yngstearvingen er alle slanke som ål. Så de behøver ikke at spise Dukan-mad. Men af praktiske grunde tilrettelægger vi tit aftensmaden sådan, at de får det samme kød som mig samt grøntsager på mine P+G dage. Så spiser de typisk lidt mindre kød og supplerer med pasta, ris, kartofler eller brød.
02/11/2012 kl. 10:41
Flotte fyr!
02/11/2012 kl. 11:49
Fedt, at Direktøren trods alt bakker dig op ved at indgå i planlægningen
02/11/2012 kl. 17:05
Det er god læsning,og må sige det er klædeligt du har smidt 19kg
det er flot.
Håber du stadig væk skriver i din dagbog når du når næste fase,den er ret så underholdene at læse
God weekend...
mig
02/11/2012 kl. 21:38
Wow sikke en forskel, det kan du godt være stolt af, ja det kan direktøren også
Som altid god læsning når du skriver
02/11/2012 kl. 22:32
Hov Svend dellepude.... Du kan jo snart ikke danne skygge mere!! Må godt nok sige det har pyntet Nu skal direktøren nok til at passe på dig Hun må være stolt af dig.... Så flot klaret! 1000 tak for din fortælling. Fik så lige billedet ind igen på nethinden, hvor du laver vandarobic på jeres ferie ( beskrivelse fra din dagbog )
02/11/2012 kl. 22:44
Mange tak for alle de pæne ord, d'damer
04/11/2012 kl. 08:33
Respekt, Svend Dellepude (kan ikke få navnet til at passe med det flotte billede) - og tak for rigtig underholdende læsning.
05/11/2012 kl. 12:59
Det er cool, at du er så konsekvent og vedholdende. Flot gået.
LF
06/01/2013 kl. 10:19
kan sagtens følge dit ønske om anonymitet, og netop derfor synes jeg det er fedt at læse om dit liv, da det meget godt reflektere de problemstillinger man har, når man arbejder 37+ om ugen, og skal få det hele til at gå op i en højere enhed med børn og familieliv.

Hehe, og den med at holde foran Lidl, kender jeg godt. I mit tilfælde var det dog en Fakta, og en bøtte rejer. Men ja, planlægning er en vigtig ting.

Hvordan er det gået for dig her hen over julen, og alle dens fristelser? Kunne du overtales til at skrive lidt om hvordan det er er gået med at komme i fase 3?
01/06/2013 kl. 10:10
tak for et inspirerende indlæg. Kan læse planlægning er alt! Jeg er lige startet i dag!
07/01/2013 kl. 21:54
Dejlig inspirerende læsning for en der lige er gået i gang, med udsigt til mange måneder i fase 2 - jeg skal smide 35 kg. Godt gået !
Cookies hjælper os til at give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores ydelse, accepterer du vores cookies.